In Brussel vindt vrijdag een derde Wereldwijde klimaatbetoging of "Global strike for future" plaats. In het kader van de nakende klimaattop van de Verenigde Naties in New York, die op maandag begint, trappen de Belgische organisatoren zo een week van klimaatacties af. Daarbij roepen ze op om de klimaaturgentie te erkennen.

Rise for Climate, de Klimaatcoalitie, Youth for Climate, Teachers for Climate, Workers for Climate en verschillende wetenschappers hebben aangegeven deel te nemen. En ook de vakbonden ACV en ACLVB steunen de wereldwijde klimaatstaking.

De socialistische vakbond ABVV heeft bovendien een stakingsaanzegging ingediend. Voor Youth For Climate is de betoging de aftrap voor het "tweede seizoen" van klimaatacties.

In de voormiddag zijn er enkele lokale acties gepland in Antwerpen, Leuven, Mechelen en Geel. Daarna zakken de actievoerders af naar het Brusselse Noordstation, waar de klimaatstaking om 13.30 uur van start gaat.

Tijdens een vorige "Belgische en Europese mars voor het klimaat" op 31 maart werd het klimaatprotest ontsierd door "gele hesjes" en radicale ecologisten die zich in de Wetstraat afscheidden en vernielingen aanbrachten. Er zijn signalen dat deze beweging nu ook weer naar Brussel komt om op een ingrijpendere manier te betogen.

"Het gaat om actievoerders die zich willen afzetten en ongeduldig zijn. Wij zijn niet gewelddadig en geloven dat hun manier van betogen het publiek zal afschrikken en ze daardoor net niet meer naar de marsen zullen komen", vertelt organisator Kim Lê Quang van Rise for Climate.

Na de mars organiseren verschillende klimaatorganisaties nog een hele week, tot 27 september, acties in het licht van de "Global week for future". Zaterdag is er op het strand van Oostende een herdenking voor de klimaatvluchtelingen die in de zee stierven.

Op autoloze zondag, 22 september, willen de actievoerders het Europese parlement viseren, en zullen ze betogen aan het Jean Reyplein, in de Europese wijk.
Woensdag 25 september nemen wetenschappers het woord op "Science day". Onder meer glacioloog Frank Pattyn en marien bioloog Gudrun De Boeck zullen in de Université Libre de Bruxelles het net vrijgegeven rapport van het IPCC over de oceanen en de cryosfeer bespreken en vragen beantwoorden.

In ons land vindt er een grote klimaatbetoging op 20 september plaats, maar in enkele andere landen zoals Nederland ligt het zwaartepunt op vrijdag 27 september. Er is die vrijdag in ons land geen grote betoging gepland, maar op het programma staat wel nog een elektrofeestje voor het klimaat onder het Atomium.

De vorige wereldwijde klimaatbetoging vond plaats op 24 mei. Toen kwamen er 7.500 betogers in Brussel op straat. (Belga)